Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

1η ημέρα...

Μπαίνεις στο στρατόπεδο από την πύλη και δείχνεις την αστυνομική σου ταυτότητα και το σημείωμα κατάταξης στους υπεύθυνους. Αυτοί δημιουργούν ομάδες των 20 περίπου ατόμων που αντιστοιχούν σε ένα θάλαμο και τις αναθέτουν σε έναν ομαδάρχη. Αυτός είναι υπεύθυνος και για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν ολόκληρη την πρώτη ημέρα.

Συμβουλή: Ο 2ος λόχος είναι αρκετά πιο χαλαρός από τον 1ο, οπότε αν είσαι στην είσοδο από το πρωί, μπορείς να μπεις αμέσως μετά την πρώτη, στη 2η 20άδα, αν και τίποτα δεν είναι δεσμευτικό. Μη φανταστείτε ότι στον 2ο λόχο έχει ξάπλα και στον 1ο τους δέρνουν και τους κλωτσάνε. Απλά η διαφορά έχει να κάνει στο βαθμό της χαλαρότητας. Ο 2ος παίρνει 8/10 και ο 1ος 6/10, so no worries αν μπείτε στον 1ο λόχο.

Στη συνέχεια η ομάδα οδηγείται στο ΚΨΜ (Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδος), όπου προβάλλεται ένα δεκάλεπτο video που περιγράφει συνοπτικά το Κ.Ε.ΥΓ και την αλληλουχία των μεταθέσεων κατά τη διάρκεια της θητείας σου. Συνοπτικά είναι:

Κ.Ε.ΥΓ (8 εβδομάδες), Νοσοκομείο 401 ή 424 (2 εβδομάδες), Τοποθέτηση (παραμεθόριος), Μετάθεση (κοντά στον τόπο συμφερόντων ανάλογα με τα μόρια)...

Έπειτα οδηγείστε στο διπλανό κτίριο από το ΚΨΜ που ονομάζεται «Φρουραρχείο». Εκεί στέκεστε στη σειρά και ανοίγετε τους σάκους/σακούλες/νεσεσέρ σας για έναν πολύ τυπικό έλεγχο.

Θα ερωτηθείτε αν έχετε κινητό με κάμερα. Καλό είναι αν έχετε να το παραδώσετε. Θα σας το κρατήσουν και θα σας το επιστρέψουν μια ημέρα πριν την ορκωμοσία. Δε βλέπω το λόγο κάποιος να ρισκάρει να κυκλοφορεί με hi-tech κινητό και να ζει συνέχεια με το φόβο. Προσωπικά είχα ένα μπρίκι που έκανε μόνο για κλήσεις και μηνύματα και όλα τέλεια. Σύμφωνα με το γράμμα του νόμου οι ποινές που προβλέπονται αν κάνεις χρήση κινητού με κάμερα εντός του στρατοπέδου είναι κομμάτι τσουχτερές και δεν αξίζει… { Η αλήθεια είναι πως προς το τέλος του διμήνου όλοι σχεδόν κυκλοφορούν με κινητά με κάμερα, αλλά οι ποινές έτσι και είσαι άτυχος είναι προβλεπόμενες...στη σειρά μου για παράδειγμα ένας άρπαξε 10Φ στον πρώτο λόχο... }

Στη συνέχεια θα πληρωθείτε το πρώτο σας μηνιάτικο. 8,60 ολόκληρα ευρώ. Καλό είναι να έχετε 1,40 σε κέρματα για να σας δώσουν ένα κολλαριστό 10ευρο. Να το ξοδέψετε με σωφροσύνη…

Σ’ αυτό το σημείο γίνεται και η πρώτη εμφάνιση των βυσμάτων, καθώς αν η ομάδα στην οποία μπήκατε προορίζεται για τον 1ο λόχο, μερικοί θα ακούσουν τα ονόματά τους και θα βγουν για να προστεθούν στην επόμενη ομάδα που θα προορίζεται για το 2ο λόχο. Κάποιοι άτυχοι επιλαχόντες από την ερχόμενη ομάδα θα συμπληρώσουν τα κενά που δημιουργήθηκαν στον 1ο λόχο.

Έπειτα κατευθύνεστε στο υπόγειο του 2ου Λόχου όπου:

·         Σας μιλά ο Στρατολόγος της μονάδας προκειμένου να σας ενημερώσει για το ποιοι δικαιούνται αναβολή, 6μηνη, 9μηνη θητεία καθώς και για να δώσει πληροφορίες σε ειδικές κατηγορίες στρατευμένων όπως έγγαμοι, πολύτεκνοι, συνυπηρετούντα αδέρφια, συνυπηρετούντες δίδυμοι αδερφοί, παιδιά με γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας κ.ο.κ.

·         Περνάτε από μια σειρά γραφείων όπου λέτε τα στοιχεία σας, αν κατέχετε δίπλωμα αυτοκινήτου κλπ

·         Δηλώνετε αν θέλετε να υπηρετήσετε στην Κύπρο (ΕΛ.ΔΥ.Κ.)

·         Περνάτε από ψυχολόγο που σας κάνει ένα γρήγορο τσεκ για το αν την παλεύετε ή όχι. Θα ρωτήσει για σχέσεις με γονείς, αν έχετε χωρίσει πρόσφατα, αν έχετε κοπέλα, πώς αισθάνεστε γενικότερα… τίποτα σπουδαίο.

Κατόπιν οδηγείστε ομαδικά στην αίθουσα Τροφοδοσίας όπου θα σας διανεμηθεί ο προσωπικός σας ρουχισμός / εξοπλισμός, ο οποίος αποτελείται από:

·         1 σάκο ιματισμού ( λουκάνικο ) - εδώ θα στιβάξεις αρχικά όλα τα επόμενα είδη.

·         1 σάκο ταξιδίου - πρόκειται για ένα μικρό σακ-βουαγιάζ παραλλαγής.

·         1 ζευγάρι παντόφλες - σε μερικούς αντέχουν, σε μερικούς κόβονται. Λογικά τις αντικαθιστούν αν κοπούν τις πρώτες ημέρες. Αν θέλεις μπορείς να φέρεις τις δικές σου.

·         1 ζευγάρι αθλητικά παπούτσια - Πάρε ‘τα στο νούμερο που φοράς κανονικά.

·         2 ζευγάρια αρβύλες - Πάρε ‘τες ένα νούμερο μεγαλύτερες από το αθλητικό.

·         3 ζευγάρια κάλτσες μάλλινες

·         3 κοντομάνικα μπλουζάκια παραλλαγής

·         2 φούτερ παραλλαγής

·         1 σκελέα ( είναι κάτι που μοιάζει με το κάτω μέρος της φόρμας )

·         Αθλητικό σετ (φόρμα και σορτσάκι)

·         3 στολές παραλλαγής (παντελόνι & χιτώνιο) η μία από τις οποίες θα γίνει η στολή εξόδου σας

·         Τζάκετ - βαρύ χειμερινό μπουφάν με επένδυση που βγαίνει.

·         1 λευκό εσώρουχο

·         1 αλυσίδα για τη μεταλλική ταυτότητα

·         2 ζευγάρια ωτασπίδες

·         Λουκέτο

·         Γυαλιστικό βερνίκι για τις αρβύλες

·         Βούρτσα γυαλίσματος για τις αρβύλες

·         1 θήκη για σαπούνι

* Αυτοί που υπηρετούν μειωμένη θητεία δικαιούνται μικρότερες ποσότητες (π.χ. ένα ζευγάρι αρβύλες αντί για δύο)