Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

3η ημέρα...

Έχεις αρχίσει ήδη να γνωρίζεσαι με τους συναδέλφους σου, πρώτα στην ομάδα και ίσως στη διμοιρία. Οι πρώτες υπηρεσίες τις οποίες πιθανότατα έχεις κάνει βοηθούν στη σύναψη φιλικών σχέσεων.

Οι υπηρεσίες πριν την ορκωμοσία είναι οι ακόλουθες:

·         Μαγειρεία: Συνήθως παίρνουν ομάδες των 6-8 ατόμων. Κάνεις λάντζα, ξυπνάς νωρίτερα, κουράζεσαι περισσότερο και γενικά θεωρείται ίσως η πιο δύσκολη υπηρεσία.

·         Θαλαμοφύλακας: Εφόσον έχεις χρεωθεί μόνο τα 30 όπλα του αγήματος, δεν έχεις και πολλές υποχρεώσεις πέραν της αφύπνισης της επόμενης βάρδιας αν είσαι στο βραδινό ωράριο. Είστε δύο σε κάθε όροφο και δύο στο πέτρινο κτίριο. Είναι χαλαρή υπηρεσία στην αρχή, με ελάχιστες/τυπικές εφόδους, Στην ουσία η μοναδική σου αρμοδιότητα (αν έχεις τη βραδινή βάρδια) είναι να ξυπνάς στην ώρα τους το βράδυ αυτούς που έχουν υπηρεσία (λίγο δύσκολο στην αρχή γιατί δεν ξέρεις κανέναν και τα φώτα είναι κλειστά)



            Πριν την ορκωμοσία κάνεις μόνο θαλαμοφύλακας και μαγειρεία, ενώ μπορεί να μην κάνεις και καθόλου γιατί είναι πολλά τα άτομα… Μετά την ορκωμοσία τώρα, γίνεται προσπάθεια από τον λοχία που βγάζει τις υπηρεσίες να κάνουν όλοι πάνω-κάτω τις ίδιες υπηρεσίες. Άλλοτε το πετυχαίνουν, άλλοτε όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι συνολικά στις 8 βδομάδες θα κάνεις περίπου 10 με 15 υπηρεσίες.

 

Ειδικές υπηρεσίες (πόστα) είναι οι ακόλουθες:

·         Α.Μ. (αστυνομία μονάδος) : είσαι στην πύλη

·         ΚΨΜ: είσαι έιτε στο ΚΨΜ και κρατάς το ταμείο είτε στην αίθουσα του ΚΨΜ τακτοποιώντας τις καρέκλες και πετώντας τα σκουπίδια που μαζεύονται.

·         Καφενείο διοίκησης: ό,τι λέει…

·         Γραφείς υπηρεσίας: ό,τι λέει…

·         Ψησταριά: Αριστερά από το ΚΨΜ ψήνεις σουβλάκια και πίτες και πουλάς μπύρες.

·         Όργανο υπηρεσίας: Θεωρείται μπελαλίδικο και δε θα το πρότεινα. Παίρνεις συχνά αναφορές, ενώ πολλές φορές μπορεί να πρέπει να γίνεις δυσάρεστος σε άλλους στρατιώτες που κωλοβαράνε ή γενικότερα δεν είναι συνεπείς με το πρόγραμμα. Δεν ξέρω τι ανταλλάγματα έχει αυτή η θέση.

* Οι παραπάνω θέσεις θεωρούνται βυσματικές, καθώς συνοδεύονται από απαλλαγή από τις υπόλοιπες υπηρεσίες/καθαριότητες που κάνει ο θάλαμος και διανέμονται με ορισμό. Π.χ. έρχεται ο διπλανός σου στο θάλαμο και σου λέει «Με κάνανε ΚΨΜτζή». Δε ρωτάς ούτε πώς ούτε γιατί. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.